Entrepreneur Sweden and Startup Manifesto

TL;DR:
To make us even better at entrepreneurship we need to go hardcore in our strategies to become it. We need more and better connected entrepreneur communities. We need more events and locales to meet at. We need better rules, laws and support from the state and the cities. We need leaders with visions to make it happen. And we need a national network with Entrepreneur Ambassadors to keep track on everyone and all that is happening. I, Lord Sillion, is one of them for Varberg and Halland.

Entrepreneur Sweden and Startup Manifesto
#SwedenTech

Sweden has long been both an entrepreneur country and not. Like all other countries nothing is ever black or white. The startup tech scene in Sweden has been famous since the late 90ies. But now the rest of the world is catching up and running past us. What must we do to run faster as well? One thing is the Swedish Startup Manifesto that was launched just prior to Almedalen. We also talk a lot about digitalization this year and what Sweden can to get on track there. If we do it right there can be lots of opportunities for Swedish startups to take us into the digital age. And we even had a national entrepreneur day installed in Almedalen. It’s was on all the peoples lips. That we must do more to take Sweden into the future. But what can we do?

Manifesto

Hur bygger vi livskraftiga startupregioner?

02 Juli, 2015
Se video här: http://hejdigitalt.23video.com/hur-bygger-vi-livskraftiga

Bäst av allt i Almedalen var en träff där vi diskuterade allt detta på Hej Digitalt. Jag summerar här eventet och mina tankar kring det.

“You are the average of the five people you spend the most time with.”
– Jim Rohn

Detta citat från Jim Rohn kan sägas genomsyra vad det hela handlar om. Att vi behöver communities för att fånga upp alla eldsjälar, så att dom kan umgås och sporra varandra. Innovation och utveckling är en lagsport där summan alltid är större än deltagarna. Och när väl talangarna finns på plats så vill andra vara med och leka.

Talanger attraherar talanger

Sen gäller det att skapa nytta för alla entreprenörer som hänger på olika ställen i Sverige. Ge dom utmaningar och uppdrag. I Stockholm finns SUP46 där många hänger. Poängen med hubbar är att ingen är expert på allt. Man får hjälp och inblick i många saker som man inte kan eller är expert på själv. Det finns många sociala kontaktytor där magi kan uppstå. Köket är öppet där alla kan komma att ta en kaffe och bumpa in i varandra.

Satsa på att skapa massor av event på en hub. En intressant plats lockar till en massa möten, både planerade och oplanerade.
I Stockholm går man till SUP46 och i Malmö går man till Minc och Media Evolution. Minc är bra om man är nybörjare och ME om redan har en business.
Men vart går man i Göteborg?

Peter NordinEntrepreneurial Hive i Göteborg säger att där kämpar man emot varandra istället för att göra regionen och kakan större. Det krävs mer och bättre samordning för att skapa bättre hubbar.

I Norrköping och Linköping finns Demola.

Vi skulle behöva en bra Dating app mellan investerare och startups i Sverige.

Svenska Startupmanifestet

Nu kom vi till Svenska Startupmanifestet.

Hur ska vi gynna alla Startups i Sverige? Det finns massor med utmaningar i Sverige.
Annika Linde pratar bra om utmaningarna i Sverige här sammanfattat:
https://podoftheday.wordpress.com/2015/03/19/annika-lidne/

Många känner att om man bara drar till England så blir det bättre. Så ska det ju inte vara.
I Chile betalar man svenska startups bara för att hänga där. Ska vi betala andra startups för att hänga i Sverige?

Det måste bli lättare att ta in grymma utvecklade i Sverige, särskilt utanför EU. Lagar och regler måste ändras på en massa punkter för vi ska hänga med andra länder i utvecklingen som redan storsatsat på detta.

Politikerna och ledarna måste komma med i matchen.

Vad kan du göra som person?
Hur tar du som person ansvar för Sverige som entreprenörsland?
Vad kan du göra i dina kanaler? På din ort/orter?

Hur får vi champions i alla delar av Entreprenörs-Sverige? /Sasse

Omvärldsbevaka och gå på massor av event. Berätta för alla du möter om vad som händer i Sverige och Världen /@LordSillion

Spring på en massa event och dra med dig grymma människor du känner.

Boka ett möte med en politiker kör och hämta dom i bil och ta dom till ett lokalt event.

I stora städer är det lättare att få kritisk massa och själv-organiserande nätverk och event.
I mindre städer måste man organisera och hjälpa till mycket mer för att det ska hända något.

Lena Miranda tar på sig att organisera ett nationellt nätverk med Entreprenörs-ambassadörer (Försök skriva det ordet snabbt) i varje ort.

Jag, Michael Sillion, har tagit på mig att vara Entreprenörs-ambassadör för Varberg och Halland 🙂

Lista på twitter med folk som är med:
https://twitter.com/bylineMiranda/lists/swedentech-ambassadeurs/members

Entrepreneur Ambassador

Vi ska sätta ihop ett nätverk av entreprenörs-ambassadörer i Sverige. Här är en liten lista på vad som kan göras.

Ambassadörerna
Ska ambassadörerna vara heltidsanställda av kommuner eller regioner på någort sätt?
Själv känner jag att detta vore självklart och ett minimum som satsning. Den omvärldsbevaking som jag gör nu är nästan ett heltidsjobb. Vill man bli bra, bättre eller bäst måste man satsa och investera.

Vad kan Kommuner mer bidra med?
Gödsla med lokaler och event som lokala och tillresta entreprenörer kan träffas på.
Små event, stora event, tillfälliga event, och massor med eventlokaler.
Se till att det blir regelbundna möten mellan entreprenörer och kommuncheferna och andra nyckelpersoner så att alla känner sig sedda.

Visioner som backas upp
Helsingborg har satt upp en vision om att dom vill vara bäst i världen på internet.
Vad vill vi andra vara bäst på i våra städer? Finns det någon politisk vilja av att se till att alla visioner blir verklighet. Det finns många kommuner som satt upp lite mer eller mindre klara visioner. Och stödet och satsningarna på dessa visioner ser olika ut på olika ställen.

Ta @Jocke som är “Head Of Internet” i Helsingborg.
Sånna titlar skapar uppmärksamhet och buzz.
Han är en slags ambassadör för deras vision som syns och hör överallt och ser till det blir på riktigt. Jag vill att alla visioner har minst en ambassadör som jobbar med detta eller en mindre stab.

Vi får skapa mer spännande titlar och unika berättelser i varje stad som ger en bättre narration. Eftersom jag själv studerat och exprimenterat med titlar vet jag vilken bra inverkan dom har.

Bygg inga stora organisationer eller monster. Gör det enkelt och sätt igång och gör bara!

Skapa nätverk mellan Science Parks, Inkubatorer, Hubbar och andra organisationer. Både lokalt påvarje ort och nationellt mellan orterna.

Kraften finns i nätverken som byggs upp runt alla center och hubbar.

Bra människor dra till sig bra människor

Som liten ort kan ett trick vara att betala entreprenörer för att vistats där, för att dra till sig andra och bygga nätverk där.

Vad kan Ambassadören göra?
Vem finns det på varje ort och känner folk? Kör event och registrera folk och bygg upp en lista över alla viktiga människor som finns på varje ort. Ta namn, email, Twitter osv vid registrering på lokala event. Efter ett tag kommer vi ha en jättefin stor databas över alla svenskar som är intresserade av entreprenörskap och vad dom kan göra på olika orter.

Håll koll på alla lokala event och gå på så många man kan. Jobba med omvärldsbevakaning båda lokalt och över hela världen.

Gå på event, bygg nätverk och omvärldsbevaka

Vi gör även så att man kan rekryterar var som helst i Sverige med hjälp av listan och att alla lokala aktörer hjälper till att skaffa ett skrivbord och kontakter på den ort där personen sitter.
Så att entreprenörerna kan fokusera mer på sin passion och göra det dom är bäst på.

Som Entreprenör
Kom med konkreta listor på vad du behöver hjälp med. Behöver du en inkubator eller ej?

Bjud någon på lunch som du kan få till att bli en entreprenör.
Ta med dom på nästa event som du ska på.

Ta med beslutfattares barn på en Coder Dojo, Hackerklubb eller liknande för att dom ska få upp ögonen för det från sina barn.

Fräls någon i din närhet med lite startup-tänk

Jag rekommenderar också alla att kolla in Daniel Priestley på på London Real som jag sammanfattar här: Daniel Priestley – Key Person of Influence.

Andra saker som är värt att tänka på är skillnaden mellan Entreprnör och Frilansare. Detta pratar Seth Godin bra om sin gratis – Startup-School Pod: Freelancer or Entrepreneur?

Kolla även in Seth Godin’s onlinekurs för frinalsare: Freelancer Course.
.

Halland – Halmstad – Varberg

Vad kan jag och vi andra som verkar lokalt i Halland göra? Eller i andra mindre orter i Sverige?

Själv bor jag i Varberg, Halland mitt på västkusten. Här har jag över dom senaste 3 åren byggt upp ett nätverk och gjort väldigt mycket omvärldsbevakning och gått på dom flesta event jag kan hitta som rör framtiden, kreativitet och entreprenörskap. Jag är uppväxt i Halmstad och har en del kontakter där via Science Park Halmstad som jag praktiserat på. Jag har även en del kontakter i Falkenberg och Kungsbacka. Jag tror på en spännande framtid här på västkusten när vi blir en del av den Mega City som vi blir ihop med Oslo, Göteborg, Halland, Skåne, Helsingborg, Malmö och Köpenhamn.

Visions-ambassadör

För Varbergs del har dom även satt upp en vision att bli Västkustens Kreativa Mittpunkt. Redan då, när jag hörde talas om den för 3 år sen, kontaktade jag Jörgen Warborn som var dåvarande “borgmästare” i Varberg. Jag sa att jag väldigt gärna skulle jobba som ambassadör för visionen. Det fanns då inga komunala beslut eller medel för att anställa mig som det. Så jag tänkte att jag jobbar med det ändå helt frivilligt. Jag har nu i 3 års tid studerat allt jag kan via massor med event, föreläsningar, böcker, podcasts och kurser hur man kan förverkliga visioner att bli mer kreativa som stad och hur man kan jobba som ambassadör för en sån vision.

Om någon tror att det är en liten roll som någon kan ha som en bisyssla så förstår som inte vidden av det nya samhälle som vi är på väg att bygga. Digitaliseringen, Social Media och Relationssamhället är på väg att ta över efter det gamla paradigmet. Vi är bara precis i börja av denna stora disruption och det är mycket att hålla koll på och hänga med i. För mig som gjort det som bisyssla i 3 år nu kan jag meddela att det finns ingen botten på hur mycket man kan satsa på att gör det bra och ordentligt. Vi skulle lätt kunna vara en hel stab som sysslade med detta på varje ort om vi så ville. Det är ett stort och viktig jobb. Och vi måste göra det för att hänga med i en allt mer komplex framtid.

Kritisk massa på små orter?

Varberg är en liten ort precis som dom andra Hallänska kommunerna. Så det är svårt att få kritisk massa i vad man än försker hitta på innom kreativitet och entreprenörskap. Det vi har som talar för oss, är stor inflyttning, närhet till alla dom stora orterna på västkusten och ett inspirerande livsstilsklimat med nära till havet att leva i.

Om nu inte alla kan bo här så kan vi få till kritisk massa genom att vi har många hitresta på korta event och längre project. Om man kan få till ett bra sammarbete kan i regionen kan Halland bli känt för sina många kreativa event och projekt. Redan idag har vi många små kreativa möten med nytänkande innovativa format i Varberg via Campus Varberg m fl. Och vi behöver många fler och bättre event.

Jag tror på en kreativ framtid för entreprenörer i Sverige där jag och många andra verkar som Entreprenörs-Ambassadörer – Michael Sillion

Jag har även skrivit en rapport om vikten av fler event efter en annan panel [Event och turism som motor för regional utveckling] jag var på i Almedalen. Den kan sammanfattas med att:

Events skapar möten
och
Möten skapar events

Läs hela här:
Event Som Motor i Regional Utveckling

Lord Sillion
Curiosity Ninja, Digital Strategist, Futurist and Entrepreneur Ambassador

Flera av dom närvarande

Lena Miranda, VD Mjärdevi Science Park
https://twitter.com/bylineMiranda
Martin Källström, VD för Narrative
https://twitter.com/martinkallstrom
Martina Elm, VD Confetti, Nordic.js
https://twitter.com/martinaelm
Sofia Franzén, Grundare Owegoo
https://twitter.com/sofiafranzen
Alexandra Bylynd, Grundare Newshubby
https://twitter.com/AlexandraBylund
Nils-Erik Jansson, Grundare Jansson & Norin
https://twitter.com/JanssonNorin

Mathias Eriksson, VD Matter, Grundare Gadlet
https://twitter.com/DetNya
Jessica Stark, VD SUP46
https://twitter.com/StarkJessica
Christian Berger, VD LEAD
https://twitter.com/Christian_LEAD

Joakim Jardenberg, Head of Internet Helsingborgs Stad
https://twitter.com/jocke
Elin Holst Granlund, Verksamhetsledare Borlänge Science Park
https://twitter.com/ElinHolst
Lisa Hemph, Verksamhetsledare Science Park Gotland
https://twitter.com/lisahemph

Peter Nordin, Community Head, E-Hive Göteborg
https://twitter.com/Peter_nordin

Sasan, Laundry Online
https://twitter.com/HaloyAs

Lord Sillion, Kreativ Ninja – Digital Strateg, Creative Ninja Agency
https://twitter.com/LordSillion

Moderator: Beata Wickbom
https://twitter.com/beataw

Fler Länkar:

Veckans affärer sätter upp en lista för Sveriges hetaste startup-miljöer. Listan är långt ifrån komplett och visar bara på vikten av Entreprenörs-Ambassadörer på varje ort som kan hjälpa till att sätta ihop en komplett lista.

One thought on “Entrepreneur Sweden and Startup Manifesto

  1. Pingback: Event Som Motor i Regional Utveckling | Lord Sillion – Curiosity Ninja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s