Minnet av min far

Far

Min far

I dag har vi jordfäst min far som gick bort i somras. Det var en liten sammankomst av mig, min bror, vår mor och pappas 2 bröder. I ett soligt och kallt Halmstad där vi alla växt upp. Min far och hans bröder är alla exemplariska medlemmar av en arbetarklass som så stora delar av industrisamhället varit under 1900-talet. Min far har jobbat på mekanisk verkstad hela sitt liv och mina farbröder är duktiga elektriker. All ära till dom.

Passioner

Min fars stora passioner i livet var att segla, spela golf och fiska. När jag var liten hade vi segelbåt och vi seglade ofta längs med västkusten. Han var även en duktig tävlingsseglare och tyckte om att vara med i tävlings-kommittéer både inom segling och golf. Under senare år åkte han ofta till Norge och fiskade med fluga. Han tyckte även om att vara DJ på segelsällskapets fester. Han försökte länge få med mig att spela golf men det var alldeles för statiskt och för lite action och improvisation för mig, jag gillade innebandy bättre. De saker som han gett mig är i alla fall kärleken till klipporna, havet och musiken.

Ewert Allen

Han ligger nu begraven nära min morfar och mormor som gick bort när jag var liten. En av dom få saker som jag har med mig av min morfar var att han skapade sitt eget efternamn Allen och att han, iklädd en frack som jag fortfarande har, gick på nätverksträffar. Det är denna resa som jag nu också gör med mitt byte till Sillion i efternamn och min resa in i nätverksvärden.

Ewert

Den gamla skolan

Min far och den skola jag vuxit upp med försökte tidigt få mig att passa in i denna modell som flitigt arbetsbi som gör rätt för sig och sin familj. Detta var inte jag dock. Jag var som ung en ständig dagdrömmare och ett snille på matte, fysik och teknik. Dessa “talanger” var dock inget som min familj eller min skola kunde ta till vara på något sätt. Jag har aldrig varit bitter för detta utan vandrade i min egna lilla värld fram tills för 3 år sen. En värld proppfull med spel och fantasi.

Fantasi och spel

Jag blev som liten tidigt intresserad av brädspel, något som stimulerade mina tankar på ett nytt sätt. Jag började med Schack som var det enda alternativet jag kände till inom brädspelandes värld då. Vi spelade en del spel som Travspelet och andra Alga spel tills vi en dag blev introducerade till Risk och Drakar & Demoner vid 12 års ålder.

Blev helt förtrollad då jag för första gången fick se Star Wars: Return of the Jedi [Jedins Återkomst] på bio 1983. Jag och min bror blev till min fars fasa fullt indragen i värld av Fantasi, Rollspel, Drakar och Demoner, Ensamma Vargen Soloäventyrsböcker, Brädspel, Commandore 64 spel, Science Fiction, Superhjältar och Marvel Serier. Hela högstadiet blev en resa in i denna fantasins värld. I skolan gick det det bra för mig med 5:or alla ämnen som Matte, Fysik, Kemi och Teknik och 3or i alla andra. För det var ju så vi trodde man skulle mäta om man var bra på något. Och fortfarande gör … Något som vi klart måste ändra på nu och det snabbt.

Datorn – Den förlängda hjärnan

Min far förstod aldrig meningen och nyttan med dom intressen som vi hade. Nånting förstod han dock och köpte till vår stora förvåning och stora lycka en Amiga 500 när jag började gymnasiet. Tanken var att vi skulle lära oss att programmera något vilket jag också gjorde. Jag hade lätt för att förstå logiken bakom kod. Jag tog dom spelexempel som fanns i tidningen Datormagazin och skrev om dom från grunden så att det blev bättre kod. Detta var dock bara en bråkdel till vad jag använda datorn till. Det fanns ingen direkt stimulans där. Mest blev det många långa spelpass med massor med fantastisk innovativa spel som fortfarande idag saknar motstycke. Fort hem efter skolan och spela tills pappa kom från jobbet. Han tyckte inte om det så ofta drog han huvudströmbrytaren när han kom hem från jobbet och hörde att vi spelade. Jag lärde mig tyvärr att allt som är roligt måste man göra i hemlighet. Men detta vill jag ändra på i denna nya värld som jag tar mig själv och mina barn in i.

Havet och Kusten

Hela min uppväxt var också full av seglatser längst den svenska västkusten. Detta lärde mig att uppskatta naturen, havet och klipporna vid kusten. Så den kärleken har jag med mig än idag. Glädjen av att skutta och klättra på klippor och att vistas vid havet.

Nätverkssamhället och Livslångt Lärande

Vad jag saknat helt i hela mitt liv tills för 3 år var dom sociala livs-färdigheterna. Dom har jag själv utforskat, läst och lyssnat mig till. Hur har man bra relationer till varandra? Hur nätverkar man, knyter kontakter och gör sin talan hörd? Inget som kommer naturligt. Detta måste övas på varje dag. Hela mitt liv har jag trott att jag varit dömd till att vara tystlåten och blyg. No more.

Det började med att jag höll mitt första publika tal om Jane McGonigal, hennes tankar och bok om att spel ska rädda världen.

Detta i kombination med en uppmuntran, stimulans och medvetandegörande av nyfikenhet, kreativitet, utforskning, “Journaling”, skrivande, analys, reflektion, utforskande och experimenterande. Det är detta som jag vill stimulera och uppmuntra i både små och “stora barn”.

Jag har dom senaste 3 åren frossat allt jag kommit över om hur man lever som en modern människa.

Seminarium, Föreläsningar, Konvent, Mingel, Knyt-konferenser. Tusentals med timmar (på 3 år är det ca 2 timmar om dan minst) av podcaster, ljudböcker och videoföreläsningar online.

Vilket uppvaknande det varit. Jag har tagit till mig allt detta och lärt mig för att jag gjort det på rätt sätt. Med fysisk, kognitions- och empatisk träning på vägen för att ständigt bli en bättre och mer medveten version av mig själv. Nu känner jag att jag vill dela med mig av allt detta till mina barn, alla andra nyfikna människor omkring mig, både yngre noviser och dom med högre level som jag.

Livet är faktiskt som i alla dom rollspel jag spelat där man hela tiden levlar upp och blir bättre på allt. Ny kunskaper och färdigheter varje år, vecka och dag.

 

SSWC all2_1900

#SSWC 2012 – Ett fantastiskt möte i Nätverkssamhällets framkant

Min framtid

Med min far nergrävd i jorden känner jag att jag vill göra det som han och många andra inte hade förmågan eller vetskapen om att man kan göra. Att höja blicken för oss alla. Livet handlar inte bara om att överleva och försörja sin familj. Höj huvudet och blicka mot stjärnorna. Det gjorde redan våra förfäder i jägarsamhället. Förmågan att tillsammans bygga en bättre värld finns redan inbyggt i oss. Det vet vi tack vare modern forskning. Vi har bara glömt hur man gör. Jag vill hjälpa andra att själva skapa en bättre framtid.

Framtidsdojo

Detta vill jag göra på många sätt. Jag börjar här i Varberg där jag bor. Här ska vi tillsammans skapa en Framtidsdojo eller en Kreativ Social Dojo där vi tillsammans blir bättre på alla dessa färdigheter. Där vi utforskar modern vetenskap och teknik in i ett modernt nätverkssamhälle. Vi ska bli bra på själva Meta-förmågan av Livslångt lärande. Sen alla dom kunskaper och insikter som vi som vi lär oss på vägen. Jag kallar min approach för att vara en Framtidshjälte.

Update:
Gott Prat med Maria Gustafsson

Vill du veta mer om mig och min resa så finns även ett samtal som Maria Gustafson gjorde med mig 2014 att lyssna på. Gott Prat med Michael Sillion.

image

Min historia på Webcoast 2015

Här finns den session jag gav om min historia på Webcoast.

Follow The White Rabbit

Vill du träna med mig för att bli en bättre version av dig själv varje dag?

Lord Sillion
Framtidskapten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s