Är du Produktiv? #Blogg100

#098 [XCVIII]
Vad motiverar dig? [When do you feel productive?]

När kände du dig produktiv senast?
Vad producerade du då?
Var det värt det?

Detta är frågor som Jane McGonigal ställer i ett jättebra tal för 2 år sen (se längst ner). Det var då det hände! The Dragon Ninja inside me awoke. It had been asleep for many years. Jag började jaga runt på Internet efter mer. Jag började hitta en massa inspirerade saker om hur vi som människor fungerar.

Dragon Ninja

Dragon Ninja

Vad är det då som gör att vi mår bra och känner oss produktiva? Både Jane McGonigal och Martin Seligman hade kommit fram till ungefär samma saker i deras forskning.

Jane har forskat på varför det är så skoj att spela spel. Att spela spel är bland det mest produktiva vi kan göra och massor har med positiva effekt när vi gör det tillsammans. Vi litar mer på dom vi spelat ihop med och det binder samman gruppen. Det kan bota depressioner och kan till och med hjälpa ett helt folk igenom svält. Hon förklara det bra i filmen nedan.

Dessa mekanismer används även i Gamification för att triggar samma belöningar som vi känner när vi spelar ett bra spel.

Martin är en världsledande forskare inom positiv psykologi och tagit fram modellen för vad det som får att oss att blomstra som människor. Han kallar det PERMA. Han berättar bra om det i sitt RSA tal.

Vad är PERMA?

PERMA är dom fem saker så får dig att må bra som är helt skilda från varandra men förekommer ofta i kombination.

P – Positive Emotions – Positiva känslor –– Vi gillar alla att känna positiva känslor. Dom kan triggas alla typer av händelser och upplevelser.  Det är känslor som glädje, frid, tacksamhet, tillfredsställelse, tillit, stolthet, behag, inspiration, hopp, nyfikenhet eller kärlek. Det är viktigt att bejaka dessa känslor och unna dig själv att känna dessa.

E – Engagement (or flow) – Engagemang –– Vi känner oss engagerade  när vi blir helt involverad  i det vi gör. När en uppgift är precis lagom utmanande. Vi kan även hamna i “Flow” när vi glömmer tiden helt och blir uppslukade av det vi gör.

R – Relationships – Relationer –– Att vara social med andra är själva kärnan i vad det är att vara människa. Det är när vi har bra relationer med dom nära oss som vi är den bästa versionen av oss själva. Samarbete och vänlig-konkurrens tar fram det bästa i oss.

M – Meaning – Mening –– Mening kommer när vi skapar berättelse om våra liv som känns större än oss själva. När vi är på väg mot ett stort eller episkt mål. Det kan uppstå när vi tillbringar vår tid med något som känns heligt för oss eller gruppen.

A – Accomplishments – Fullbordan –– Att fullborda och avsluta ett mål eller delmål är något som alltid får oss att må bra. Att känna att vi blir bättre på något ger oss också en känsla fullbordan. Eller när vi får bra feedback och återkoppling med det vi håller på med.

Designa det goda livet

Med detta i åtanke kan vi börja att designa ett bättre liv och ett nytt samhälle där vi lever och mår bra tillsammans.

Och spela gärna lite mer spel tillsammans. Det gör att vi mår bra 🙂

Gaming Together

Gaming Together

/@LordSillion

Jane McGonigal On Productivity

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s